Despre Dezamăgire. Ziua a Patra.

Disclaimer: Astăzi e prima dată când consider că trebuie să îți dau avertismentul „URMEAZĂ SPOILERE. Dacă îți place să vezi filmele fără să știi nimic despre ele, vezi Elephant (2003) înainte să purtăm discuția, are doar o oră și douăzeci de minute. Eu am văzut filmul știind câte ceva deja, iar asta doar a exacerbat stările și fricile vizionării. Dacă ai încredere în ce am ales să-ți spun și ce nu: discuție fructuoasă îți doresc.

Dezamăgirea este o dimineață imobilă, în care îți târăști picioarele cu o direcție precisă, dar pe care nu o vrei, întâi ca să te speli pe dinți.

Dezamăgirea este imaginea ta în oglindă, care nu îți spune nimic, pentru că nu vrei să auzi nimic din ce-ți spune, nimic din volumul de reproșuri uriaș și lichid, ca sângele, care dă să spargă ecranul oglinzii și să te înghită pentru momentul în care l-ai lăsa.

Apoi ca să îți faci cafeaua, apa fierbe prea încet și prea repede în același timp. Fiecare bulă care se formează pe fundul ibricului și își găsește drumul către suprafață gădilă, în desprinderea aceasta a ei, ceva din ființa ta. Ceva atât de adânc, despre care ți-e frică până și să știi că ți-e frică de el. Gâdilă, de fapt, apa care acum abia clocotește deja, gâdilă cu fiecare penetrare straturile acestea de frici care sunt de pătruns până la adâncul ființei tale care se tânguie.

Dezamăgirea. Este.

 • Adam plângând în fața Raiului, încă câteva sute de ani.
 • Eva șezându-i ca o oglindă, în preajmă.
 • Sonata lui Beethoven la Clar de Lună. Mișcare întâi în special. Pe care o asculți acum.
 • Ziua însorită în care totul ești gri, și-ai vrea să fi cu totul.
 • Mașina de spălat care bate în piept și nu știi de ce.
 • Căci totul e gri, și murdar. Și decât să mai speli crezi c-ai putea să mori așa. Complet gri. Găsești în asta o antiperfecțiune. Care doare, dar doare complet.
 • Sute de ani în plus, în singurătate.
 • Omul pe care-l vezi alături, dar căruia nu-i poți fi alături.
 • Natura interioară care-ți acompaniază fiecare mișcare, dar pe care n-o poți avea aproape. Ești rupt înăuntru.
 • Natura exterioară care-și întoarce fața de la tine, și pare că merge pe un cu totul alt drum, o vezi de jos. Amândoi pe muntele vieții. Pe drumuri la altitudini diferite.
 • Și nu știi de ce n-ai căzut încă, de ce mai e drum.
 • Și știi că pentru că unii-au ajuns deja puțin mai sus, iar tu mai ai de urcat. Pentru aceasta îți mai trebuie drum. Îl privești cu groază. Ținta e cerul. Are ceva etern.
Legenda: Cerul

Copacii trec pe cer. Se văd dintr-o mașină care merge pe un drum de orășel american. Șoferul face slalom pe strada cu mașini parcate pe margine, printre nimic. Reușește să spargă oglinda dreaptă de una dintre mașini.,Intră o bicicletă în intersecție, șoferul oprește brusc. După câțiva metri, mașina se oprește. Iese din dreapta un tânăr cu părul lung, vopsit blond: „O, Doamne… Ce-ai făcut, tată? O să te omoare mama.” între timp, tatăl: „Ei, hai, ce faci? Treci în mașină. Întârzii la școală. Ce?” Tânărul: „Ce faci? (în timp ce îi scoate cheile din contact) Tată, de-aici conduc eu.” Tatăl, blând, parcă amenințat: „Nu.” Fiul, hotărât: „Ieși din mașină, tată.” Fiul trece prin fața mașinii, în dreptul ușii șoferului. Ochii tatălui îl urmăresc confuz. Tatăl: „Ce?” Fiul, repetând pe un ton cu care te adresezi unui preșcolar: „Ieși din mașină.” Tatăl dechide ușa și ridică mâinile ca și cum „Asta voiai?” iese din mașină. Fiul intră, își pune centura, tatăl închide ușa șoferului în zeflemea. Tatăl înfige degetul în geamul noului șofer: „Centura!” apoi gesticulează a okay, fața o are mulțumită. Fiul, cu centura pusă deja înainte: „Da. Da…” Tatăl, abia menținându-și echilibrul cu ajutorul capotei, ridică iar mâinile nedumerit și bolorosește: „Care-i mare problemă?” Fiul: „Poți doar să intri-n mașină, te rog?” Tatăl își trece mâna prin păr oftând, fiul își trece mâna prin păr, aranjându-l peste frunte. Tatăl se lasă să cadă pe locul din dreapta, ca într-un fotoliu. Își aranjează poziția pe scaun, apoi ridică iar mâinile, de data asta parcă spunând „M-am conformat.” Mașina pornește. Au luat-o din loc. Tatăl își tot freacă bărbia și nasul, apoi indiferent, către fiu: „Hai să mergem la vânătoare! Vrei să mergi la vânătoare weekend-ul ăsta?” Fiul, răspunzând pe pilot automat: „Da, okay, hai să mergem la vânătoare. Am putea să mergem la vânătoare” Tatăl: „Poți folosi JAP-u’ 243 ăla vechi pe care l-a adus bunicu din Truk.” Fiul, tot pilot automat: „Aaa, da, da, da. De unde?” Tatăl: „Insulele Truk, Pacificul de Sud… Amiralul Halsey… al doilea Război Mondial…” Fiul, în continuare: „Da, da, da. Am fost acolo. Ai fost acolo, nu-i așa, tată?” Tatăl, dând din cap a evident: „Nu…”

Fată urâțică. Ochelari și părul creț. Se schimbă în vestiar după sport. Este singura în training cu mânecă lungă vara. Încearcă să se schimbe rapid, fără să lase aproape nimic din corp să se vadă. Din spate, o voce de pițipoancă, cât să fie auzită: „Uite-o pe fata aia ciudată care stă în spatele tău la mate.” Nu vedem decât fața Fetei. Aude tot. Înțelege tot. Nu vrea să confrunte nimic. Vocile se multiplică, precum un cârd de gâște: „Aia de-acolo?” „O, da. Ea.” Continuă indescifrabil aceleași gâște. Apoi una dintre ele, cu răutate: „Chiloți verzi?!” Toate gâștele râd ușor, dar fals și forțat, pe rând. Fața Fetei este extrem rușinată și înfricoșată, reușind în același timp să nu arate aproape nimic din acestea. Gâștele continuă indescifrabil, până când Fata termină și pleacă. Atunci i se adresează una dintre gâște direct: „Ratatooo!”

Voce de băiat: „Când electronii sar de pe un orbital pe altul, ce se-ntâmplă, care-i diferența dintre orbitali?” Profesorul de chimie: „Ei bine, orbitalii diferă în energie. Orbitalii, care sunt arii în spațiu, în jurul nucleului, cei care sunt mai apropiați de nucleu sunt mai slabi în energie, iar cei care sunt mai depărtați au mai multă energie. Deci când punem energie în atom, dă afară acești electroni, mai departe de nucleu și produce un mai mare… (profesorul vede o mână ridicată în spate) Da?” Acest băiat care râdea cu un coleg întreabă: „După ce pui energie în tub pentru electroni, după ce se aprind, rămân aprinși sau pot să rămână fără energie?” Profesorul: „Bună întrebare. Ce fac este că…” Profesorul continuă. De cum băiatul vede că proful s-a întors la tablă, se întoarce la „Ciudatul” din spatele lui și aruncă în el cu o pastă albă. Ciudatul se uită spre atacator cu reproș. Aceeași pastă vine acum de la un altul. Aceeași privire a Ciudatului își schimbă direcția. Peste câteva zile. Ciudatul se află cu alți doi într-o încăpere mică. Ciudatul are o pușcă îndreptată spre ei. Ciudatul: „Ia te uită cine-i aici!” Unul dintre cei doi: „Frate, nu face asta.” Ciudatul, mișcând pușca pe fiecare silabă: „An… Tan… Te…” Același dintre cei doi: „Ce faci, handicapatule?” Celălalt dintre cei doi plânge și se roagă de Ciudat. Acest al doilea este o fată speriată. Primul dintre cei doi: „Nu vrei să faci asta.” Ciudatul: „Dize… Mane… Pe…” Primul: „Ești nebun!” Ciudatul: „Dize… Mane… Compa… Ne… An… Tan… Te.”

Peliculei: Elephant (2003) regia Gus van Sant

Înapoi la cerul albastru-verzui. Cerul se înnorează. Norii trec. Norii vin. Soarele se zărește uneori. Cerul are dreptatea. Ai citit despre trei oameni dezamăgiți. De colegi. De părinți. De sine. Ai citit trei „soluții” diferite pentru dezamăgire. Una singură dintre ele este un joc de noroc. Răzbunarea e în mâinile lui Dumnezeu. S-a spus în alt film recent. Dreptatea este în cer, nu există nici buton, nici trăgaci, nici strigăt pentru dreptate, altul decât încrederea în ceva mai mare. Cerul se întunecă. Negru.


Dacă vrei să te abonezi…

…lasă-mi o adresă de mail și vei fi anunțat de câte ori apare o nouă discuție pe care s-o purtăm pe blogul meu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s