Ziua a doua. Despre Lecții. Cu Frică.

Schimbare de plan: discuțiile din cadrul provocării pe treizeci de zile, le vom ține, de acum înainte, o dată la trei zile. Nu aș vrea ca bucuria discuțiilor noastre să scadă pentru că le purtăm prea des.

Disclaimer: Cel mai bine ar fi să citești discuția asta ca pe un thriller. Unul despre frica mea foarte reală de a vorbi cu tine, de a nu te dezamăgi. O lecție despre frica asta. Dacă nu ai chef de un thriller, revino când îl vei găsi
Dicuția va fi la fel de lungă ca cea Despre Greșeli, dar se poate simți mai lungă, din cauza stării spirituale în care am purtat-o.

Melodia, de data asta, este din pelicula pe care am găsit-o la final. Discuție plăcută.

Adevăr. Lecții. Nu mai pot. Se înfige în mine din ce în ce mai tare sentimentul de neputință. Haide să ne facem un ceai, eu unul îmi fac unul de lavandă cu miere. Cineva mi-a povestit odată dintr-o altă discuție: „Ce să fac când simt că nu mai pot să fac față?”, „Du-te, fă-ți un ceai și culcă-te.”

„Lavanda alungă ispitele.” citea Laurul, lui Evgheni Vodolazkin de pe gramotele bunicului Hristofor. Și eu citeam și subliniam, ca nu cumva să uit. Eu sunt gata cu ceaiul. Mi-am notat câteva idei cât așteptam să șuiere ceainicul.

  1. E ironic că după ce am făcut împreună pace cu ideea de greșeală, sunt atât de înfricoșat să greșesc de față cu tine. Cred că mai degrabă mi-e frică să nu consideri că nu mai merit timpul tău.
  2. Sunt produsul tuturor întâmplărilor care m-au afectat, dar oare toate sunt lecții? Cu alte cuvinte, crezi că e suficient ca ceva să te afecteze ca să fie o lecție?
  3. Crezi că, dacă greșești și îți dai seama că ai greșit, aceea poate fi considerată o lecție? Ce e de fapt o lecție? O realizare atât de puternică încât nu o mai încalc niciodată? Dar oare există vreo realizare pe care n-o mai încalc în viața mea? În viața ta?

Mi-era frică înainte să ne punem întrebările astea. Frică să nu încep să pălăvrăgesc asupra lecțiilor, când se pare că nu știu măcar ce înseamnă. Acum, după ce am uitat ceaiul la infuzat cinșpe minute (bine că are miere), mi-e frică să mă aventurez cu tine către a descoperi, dacă nu descoperim nimic, sau, chiar mai rău de atât, ceea ce descoperim nu ne convine. Am să-ți dăruiesc încrederea mea în ceea ce privește un secret pe care un scriitor bun l-ar fi ținut secret: Nu știu încă Legenda cărei Pelicule o vei citi la final, știu doar că va fi un final odihnitor după expediție.

Uite cum facem, până acum nu ți-am dat dreptul la un cuvânt în timpul uneia din discuții. Comentează mai jos, înainte să mai discutăm, orice idee ai despre ce înseamnă o lecție. Haide să vorbim, eu îți răspund, discutăm, și în următorul articol care are legătură cu tema asta, vom purta o discuție mai bogată. Bogată de ideea ta. Simt cumva că mi-e dor de ideea ta. Tu porți discuția asta având și ideea ta. Te rog, îngăduie-mi s-o aud.

Mă întreb acum dacă aici se vor învechi vreodată cuvintele legate de „discuție”, dacă n-o să-ți mai placă. Mă mai întreb dacă, în ziua în care aș afla, stând în fața ecranului, cu umerii aplecați și mâinile pe lângă corp, aș învăța o lecție. Mă întreb dacă pentru mulțimea greșelilor de acum o discuție pot să am o corespondență unu la unu cu o a doua mulțime de lecții. Lecția e întâmplarea care are o învățătura sau învățătura în sine? Poate să fie chiar cu totul altceva? Nu, pentru că lecțiile sunt acolo să fie învățate, deci o legătură cu învățătura trebuie să aibă. Am ajuns, cu greu, dar am ajuns, și la prima afirmație despre lecții din discuția asta. Revin.

Sora mea m-a rugat să merg cu ea la magazin în miez de noapte ca să-și ia jeleuri. Aveam nevoie de o pauză. A fost a doua pauză din discuție, deci e a treia parte a ei. Trebuie să fie mai bine, îmi place să spun despre mine că operez în treimi. Înainte ca blogul ăsta să devină un jurnal dezordonat, am să fac legătura între sora mea și lecții. De fiecare dată când mă gândesc la sentimente și de mult ori când nu mă las să le simt, îmi vin în minte două amintiri puternice: o discuție cu cineva pe care îl vedeam prima dată după zece ani de înstrăinare ”Unii oameni ajung să-și blocheze sentimentele.”, asta m-a speriat, și o seară în care, fără să propun vreo soluție pentru problemă, i-am mărturisit surorii că mi-e frică să vorbesc despre ceea ce simt. Iar de fiecare dată când îmi amintesc comportamentul e altul decât ar fi fost fără aceste memorii.

O femeie blondă stă în fața mea și privește cerul inexpresivă. Curtea în care stă din fața mea are tufișuri tunse frumos și în mijloc un ceas solar mare. Pe măsură ce fața i se luminează, pe lângă ea încep să cadă mai multe păsări moarte. O copie a picturii Vânători în zăpadă ia foc. O femeie pune pe un copil să adune lemne dintr-o pădurice, nu știm pentru ce, ca să nu fie atent la ce se întâmplă. O altă femeie fuge cu copilul ei în brațe, picioarele i se afundă mult în pământ la fiecare pas, e disperată, pare să urle. O mireasă fuge în pădurice. Liane de smoală se agață de toți copacii și îi strâng picioarele din spate. Planeta străină acoperă întâi Soarele, apoi lovește Pământul. S-au întâmplat multe înainte de asta, dar nimeni nu pare să fi învățat vreo lecție, în afară de mine. Eu tremur terifiat în fața ecranului și mă întreb unde mai exact se termină filmul din care iau lecțiile, și începe viața în care le pun. Unde mi se termină vocea care dă lecții despre ce înseamnă o lecție, deși nici ea nu știe, și unde încep urechile tale, obosite să o asculte, dar și să umble singure-n necunoscut.

Legenda Peliculei: Melancholia (2011) regia Lars von Trier

Legenda Peliculei mereu se termină la tine. Când faci ultimul lucru în care te-a influențat și ea. Când mori. Ai grijă ce Legende asculți și ce Pelicule privești.


Dacă vrei să te abonezi…

…lasă-mi o adresă de mail și vei fi anunțat de câte ori apare o nouă discuție pe care s-o purtăm pe blogul meu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s